Agro Nawigator: Wzrost kosztów energii wyzwaniem dla branży spożywczej

SUROWCE ROLNE:

  • Zboża: Światowe zbiory zbóż w sez. 2022/23 będą mniejsze niż przed rokiem, ale wbrew wcześniejszym oczekiwaniom może się zwiększyć produkcja pszenicy. W Polsce zbiory zbóż będą wyższe niż w 2021 głównie z uwagi na lepsze zbiory kukurydzy.
  • Mleko: W 2q22 produkcja mleka u najważniejszych światowych eksporterów znajdowała się w tendencji spadkowej. Polski rynek mleka wyróżnia się na tym tle, notując wzrosty produkcji. Wysokie ceny produktów mleczarskich znajdują odzwierciedlenie w lepszych wynikach przetwórstwa.
  • Drób: Silne odbicie produkcji drobiu po ubiegłorocznych spadkach. Wciąż notuje się ograniczenia podaży na wielu rynkach UE z uwagi na grypę ptaków. Sprzyja to polskiemu eksportowi drobiu.
  • Wieprzowina: Spadki pogłowia trzody chlewnej u głównych producentów UE ograniczają unijną produkcję mięsa. W efekcie, ceny trzody chlewnej, po okresie dekoniunktury w 2021, notują silne wzrosty.
  • Owoce: Wzrost produkcji owoców w Polsce w 2022, w tym jabłek. Wyzwaniem dla branży będzie wzrost kosztów energii, który może odbić się na kosztach przechowywania owoców w chłodniach.
  • Warzywa: Mimo wzrostu w 2022, krajowe zbiory warzyw ukształtują się na relatywnie niskim poziomie. Niższe będą zbiory ziemniaków. Susza ograniczyła podaż niektórych warzyw na rynku UE.

PRZETWÓRSTWO:

  • Rosnące koszty energii wyzwaniem dla sektora przetwórczego. Firmom będzie coraz trudniej przerzucać wzrost kosztów na odbiorców finalnych.

2022.10.13 wyk1.

2022.10.13 wyk2.

2022.10.13 wyk3

Jesteś zainteresowany otrzymywaniem raportów analitycznych PKO Banku Polskiego?

Zapisz się na newsletter

analizy.sektorowe@pkobp.pl