Agro Nawigator: Gaz napędza koszty produkcji żywności

Zboża:

Kontynuacja podwyżek cen zbóż. Wzrost zbiorów nie nadąża za wzrostem światowej konsumpcji. W Polsce produkcja zbóż podstawowych w 2021 może obniżyć się o 7% r/r.

Mleko:

Spadki produkcji mleka w UE i spowolnienie produkcji w Polsce pod wpływem mniejszego pogłowia krów wpływają dodatnio na ceny mleka. Wyhamowuje eksport mleczarski do Chin.

Drób:

Ceny drobiu wzrosły znacząco w 3q21 pod wpływem ograniczonej podaży. Wzrost opłacalności chowu ograniczają silne podwyżki cen pasz.

Wieprzowina:

Nadpodaż mięsa wieprzowego na rynku unijnym, spowodowana spadkiem eksportu do Chin ogranicza wzrosty cen trzody.

Wołowina:

Wysoki popyt na wołowinę i rekordowe ceny. Zmiany cen bydła wpisują się w tendencje cenowe na świecie.

Owoce:

Wyższe zbiory jabłek w Polsce i stabilne w pozostałych krajach UE. Ceny jabłek znacząco spadły, rekordowo wysokie były ceny malin.

Warzywa:

Wzrosty cen warzyw i ziemniaków napędzają inflację cen żywności. Według GUS tegoroczna produkcja warzyw gruntowych może zmaleć o 2% r/r, a ziemniaków o 10% r/r.

Przetwórstwo:

Poprawa wyników finansowych w przetwórstwie spożywczym. Poprawiła się sytuacja branży przetwórstwa drobiu, presja kosztów surowcowych odbija się na wynikach w przetwórstwie zbóż.

Rynek nawozów:

Znaczące wzrosty cen gazu przekładają się na podwyżki cen nawozów.

Jesteś zainteresowany otrzymywaniem raportów analitycznych PKO Banku Polskiego?

Zapisz się na newsletter

analizy.sektorowe@pkobp.pl